Hoppa till innehåll
Två personer som håller varandra i hand med havet i bakgrunden.

Strategier

Det är först när data kommer till användning som den kan ge nytta. Den strategiska inriktningen är att dela data så öppet som möjligt och att arbeta med dataområden.

Europeiska datastrategin

Tillgång till den ständigt växande mängden data och förmågan att använda den är enligt Europeiska kommissionen en förutsättning för innovation och tillväxt. EU:s datastrategi ska se till att EU går i spetsen för ett datadrivet samhälle. EU vill skapa en inre marknad för data, där data som inte är personuppgifter kan flöda fritt mellan länder och sektorer och användas av företag, forskare och förvaltningar i hela EU på lika villkor. För att uppnå detta behöver data delas maskinellt, så öppet som möjligt och så stängt som nödvändigt, med beskrivningar som gör att den går att använda, samtidigt som takten på och omfattningen av datadelning behöver öka. 

Europeiska dataområden

Den europeiska datastrategin pekar ut nio europeiska dataområden som ska bidra till att data från hela EU, både från den offentliga sektorn och från företag, ska kunna utbytas på ett tillförlitligt sätt och till en lägre kostnad, och därigenom främja utvecklingen av nya datadrivna produkter och tjänster. 

De inledande dataområdena är:

Det har senare pekats ut fler dataområden; Kulturarv, Språk, Media, Forskning och Turism. 

Finansieringsprogrammet DIGITAL

EU-finansieringsprogrammet DIGITAL (eller Programmet för ett digitalt Europa) finansierar uppbyggnaden av de europeiska dataområdena. Genom programmet finaniseras även andra europeiska samarbetsprojekt och upphandlingar för att stärka EU:s digitala kapacitet och infrastrukturer. I Sverige är Digg nationell kontaktpunkt för DIGITAL.

Data Spaces Support Center, DSSC

För att ge stöd, bidra till interoperabilitet och påskynda arbetet med dataområden finns ett supportcenter för europeiska dataområden. DSSC utforskar behov av dataområden, definierar gemensamma krav och etablerar god praxis. Det har bland annat tagits fram en rekommendation, en “Blueprint” som innehåller en konceptuell modell för dataområden, byggblock samt ett rekommenderat urval av standarder, specifikationer och referensimplementeringar.

Den nationella datastrategin

Sverige har en nationell datastrategi med syfte att öka Sveriges konkurrenskraft och att kunna uppnå målen i den europeiska datastrategin. Arbete med att samverka, öka kunskap, förbättra interoperabilitet och öka datadelning har pågått i de regeringsuppdrag som omnämns i den nationella datastrategin. 

Svenska satsningar

På gång i Sverige för ökad datadelning med mål att bidra till de europeiska dataområdena:

Skicka gärna in relevant information om större datadelningsinitiativ eller infrastruktursatsningar  med mål att bidra till de europeiska dataområdena till info@digg.seÖppnas i e-postprogram märkt “Dataområden”.